Vinderup Kirke, Søndergade 33, 7830 Vinderup

Kirkeåret følger en kalender, som går ud fra måneåret. Til kirkeårets forskellige perioder er knyttet farver, kaldet kirkeårets liturgiske farver, ofte symboliseret i en liturgisk farvecirkel.

Grøn symboliserer vækst og håb, og derfor er det i den grønne periode, vi hører om Jesu barndom og om historierne, som ikke hører til en højtid eller lignende. Den grønne farve er næsten kun trinitatistid, som er tiden efter alle højtiderne og festerne, og indtil de begynder igen. I denne periode fokuserer vi på det liv, vi skal leve.

Sort er dødens og sorgens farve. Derfor bruges den kun langfredag.

Hvid var i gamle dage festens farve, og derfor bruges den f.eks. i forbindelse med Jesu opstandelse og i juledagene.

Den violette farve symboliserer ånd, alvor og anger. Den bruges i advents- og fastetiden, Palmesøndag samt på Store Bededag.

Så når mange mennesker pynter adventskransen med røde bånd, er det faktisk forkert i forhold til hvad de liturgiske kirkefarver fortæller os. Det skal være violet.

Rød ssymbolisere ild og blod, og bruges desuden også som helligåndens farve. Derfor bruges den i pinsetiden, men som det kan ses i cirklen til venstre, bruges rød også 2. juledag . Det er fordi, 2. juledag er kirkens martyrdag, og det symboliseres med blodrødt.

De litugiske kirkefarver

17/12 kl. 10.30